انواع هد پلاتر

هد پلاتر

همانطور که میدانید پلاترها دستگاه هایی هستند که چاپ با مقیاس های بزرگ را برای ما امکان پذیر میکنند. برای آشنایی بیشتر با پلاترها میتوانید مقاله  ” پلاتر چیست ”  را در سایت الو کارتریج ملاحظه فرمایید.

در حال حاضر انواع پلاتر های مختلفی با برندهای متفاوت در بازار موجود میباشد. مثلا پلاترهای جوهر افشان ، لیزری ، تخت و …  با برندهای معروف اچ پی ، کانن ،  اپسون ، اوسه و ….

پلاترهای جوهرافشان رایج ترین نوع پلاتر هستند ،آنها معمولاً با هزینه کم در دسترس هستند و قابلیت چاپ رنگی بدون افت کیفیت را دارند. بنابراین چون مقرون به صرفه و همه کاره هستند، بیش از هر پلاتر دیگری، برای هر فرد یا شرکت و نیازهای مختلف آنها مطابقت دارد. در بخش های بعدی مختصرا به شرح این نوع از پلاتر ها خواهیم پرداخت.

از مهمترین قسمت های پلاترهای جوهر افشان  هد پلاتر میباشد که عملکرد آن تاثیر مستقیم بر کارایی پلاتر دارد.

 

 

انواع هدپلاتر

 

هد پلاتر چیست ؟

پلاترها و چاپگر های جوهر افشان همگی دارای هد چاپ میباشند که جوهر را روی انواع مختلف رسانه ها به صورت کنترل شده اسپری می کنند تا تصویر مورد نظر را ایجاد کنند. هد های مدرن حاوی محفظه های جوهر و نازل های ریزی هستند که جوهر توسط آنها به بیرون پاشیده میشود.در چاپگرهای جوهر افشان، هد چاپ جوهر را قطره قطره روی کاغذ منتقل می کند. هد چاپگر توسط یک موتور پله ای دقیق تغذیه می شود که یک تسمه دندانه دار را حرکت می دهد که به صورت خطی جلو و عقب می رود و با این کار جوهر را روی کاغذ می آورد، در حالی که با استفاده از یک غلتک از طریق چاپگر کشیده می شود.

انواع هد چاپ پلاتر بر اساس عملکرد

درست است که کار اصلی همه ی هد پلاتر ها در واقع یکی است ولی تکنولوژی به کار رفته در هد های مختلف با یکدیگر فرق دارد و تولید کنندگان مختلف از هد های چاپی مختلف استفاده میکنند.

در حال حاضر، دو نوع اصلی هد چاپ وجود دارد : پیزو  و حرارتی  ، که روش‌های انتقال جوهر به داخل و خارج از هد در آنها متفاوت میباشد.

 

هد چاپ پیزو (Piezo) و ویژگی های آن

در پایان دهه 70 زیمنس چاپ جوهر افشان را با هدهای چاپ پیزو توسعه داد. در حین چاپ پیزو از کریستال های پیزو استفاده می شود. به محض وجود کشش، کریستال ها خود را تغییر شکل می دهند، روی یک غشاء فشار می آورند و در نتیجه ی این فشار مکانیکی جوهر را از طریق کانال های نازل روی کاغذ اسپری می کند. کل فرآیند بسیار سریع انجام میشود و تقریبا حدود 5 میکرو ثانیه طول می کشد و اندازه قطرات جوهر را می توان در محدوده 3 تا 40 پیکو لیتر تنظیم کرد.

  • هد های پیزو در فرآیند چاپ از گرما و حرارت استفاده نمی کنند ، بنابراین با طیف گسترده ای از جوهرها اعم از جوهرهای مبتنی بر آب، روغن، اکو حلال و جوهر مبتنی بر حلال ، سازگار هستند.
  • هدهای چاپ پیزو دوام بیشتری نسبت به هدهای چاپ حرارتی دارند.
  • و در حال حاضر این هد ها در چاپگرهای جوهر افشان شرکت اپسون نصب می شوند.

 

تکنولوژی پیزو در پرینترهای جوهر افشان اپسون باعث پرینت دقیق با سرعت بالا و ماندگاری فوق العاده ی چاپ می شود. در ویدیوی زیر می توانید بیشتر با این تکنولوژی آشنا شوید:

 

 

هد چاپ حرارتی و  ویژگی های آن

در هد چاپ حرارتی، جوهر با استفاده از نازل‌های چاپی متعدد به‌سرعت روی کاغذ اسپری می‌شود. حجم جوهر خروجی در هر کانال نازل 4 تا 5 پیکو لیتر (یک پیکو لیتر = تریلیونم لیتر) است. و با تعداد زیاد نازل های چاپ چاپگرهای امروزی ، بهترین درجه بندی چاپ تضمین می شود. در هر کانال نازل عناصر گرمایشی وجود دارد که به محض ایجاد کشش الکتریکی  در کمتر از 100 میکرو ثانیه تا حدود 300 درجه گرم می شوند سپس جوهر از کانال نازل و مانند یک انفجار روی کاغذ پاشیده می شود.

 

  • هد های چاپ حرارتی ، سازگار با جوهرهای آبی یا پایه آب هستند.
  • تعویض هد چاپ حرارتی به راحتی قابل انجام هست. و نیازی به حضور سرویس کار نخوا هد بود بنابراین تعویض هدهای چاپ حرارتی هزینه کمتری دارد.
  • بسته به میزان چاپ و نوع رسانه عمر هدهای چاپ حرارتی کمتر بوده و زودتر فرسوده میشوند.
  • هدهای چاپ حرارتی ، در چاپگرهای جوهرافشان Brother و Canon و HP  استفاده می شود.

 

هد های حرارتی

 

کاربرد هدهای پیزو و حرارتی

هدهای چاپ پیزو در پلاترهایی که علائم و بنرها را چاپ می کنند استفاده می شوند زیرا می توانند از جوهرهای حلال، اکو حلال و جوهر مبتنی بر روغن استفاده کنند. این جوهرها برای اقلامی که در بیرون قرار می گیرند دوام بیشتری دارند. چنانچه در حال چاپ اسناد فنی، ارائه ها یا پوسترهایی هستید که در داخل قرار دارند، پلاترهایی که از هر دو هد چاپ استفاده می کنند مناسب خواهند بود.

به طور کلی، هد چاپ پیزوالکتریک انتخاب بهتری است که در آن جزئیات و خطوط ظریف مورد نیاز است. با این نوع چاپگر وضوح بالاتر و وضوح بهتری خواهید داشت. از سوی دیگر، اگر در حال ایجاد تابلوهای بزرگ در مقیاس هستید یا نیاز به چاپ سریع و مقرون به صرفه دارید، هدهای چاپ حرارتی برای نیازهای شما کافی خواهند بود.

 

 

کاربرد هدهای چاپ

 

همانطور که در بالا قول داده بودیم توضیحی کوتاه در مورد پلاترهای جوهر افشان که هد موجود در آنها را بررسی کردیم در زیر آورده ایم.

پلاترهای جوهر افشان

پلاتر جوهرافشان دانه های جوهر را مستقیماً روی سطح هر چیزی که روی آن چاپ می کنید فشار می دهد. و معمولاً در پالت های سه یا چهار رنگ چاپ می کنند. جوهر افشان های سه رنگ روی آبی روشن، قرمز روشن و زرد تمرکز می کنند و رنگ ها را برای ایجاد سایه های تیره تر مانند مشکی ترکیب می کنند.

پلاترهای جوهر افشان چهار رنگ که دارای جوهر مشکی اختصاصی هستند نیز موجود است. اینها زمانی توصیه می شوند که شما شفاف ترین سایه های مشکی را می خواهید. این جوهرها همچنین اغلب مبتنی بر آب هستند و عملاً از VOC یا حلال‌های مبتنی بر هیدروکربن استفاده نمی‌کنند، که آن را به گزینه‌ای برای چاپ سازگار با محیط زیست تبدیل می‌کند. جوهرهای مبتنی بر آب نیز وزن کمتری به کاغذ اضافه می‌کنند و پس از آماده شدن آن صفحات برای حمل و نقل و ارسال، آن را به گزینه‌ای مقرون به صرفه تبدیل می‌کنند.

 

 

پلاترهای جوهر افشان

 

ویژگی های اصلی هد چاپ پلاتر

سوال فوق ، به دلیل تعداد زیاد گزینه های انتخاب و همچنین کمبود منابع برای کمک به توضیح تفاوت های بین آنها ، بسیار رایج است . بنابراین در اینجا برخی از عوامل کلیدی مانند سرعت، وضوح، فرکانس و نوع جوهر را مورد بررسی قرار میدهیم.

رزولوشن

مشخص کنید که هدف شما از کیفیت چاپ نهایی چگونه باید باشد یا به عبارتی می خواهید چاپ چه شکلی باشد. مسلما چاپ تاریخ بر روی کارتن شیر یا چاپ یک بیلبورد یا چاپ یک لایه توپوگرافی روی یک قطعه کامپوزیت ، بسیار با یکدیگر متفاوت هستند . اگرچه جنبه های زیادی برای ظاهر چاپ وجود دارد، اما عاملی که برای تصمیم گیری از هد چاپی که می خواهید استفاده کنید مهم است رزولوشن است.

وضوح بر حسب DPI یا موقعیت نقطه در هر اینچ بیان می شود. هر چه رزولوشن بالاتر باشد، قطره های چاپ شده بیشتری در هر اینچ وجود دارد و قطرات کوچکتر هستند. تعیین رزولوشن مورد نیاز برنامه شما بر اساس موارد زیادی است.

برای مثال فاصله دید را در نظر بگیرید. با گذشت یک فاصله مشخص، بیننده نمی تواند تفاوت بین یک تصویر 72dpi و یک تصویر 1200dpi را تشخیص دهد، بنابراین چاپ با وضوح بالاتر به زمان، هزینه و پیچیدگی خاصی  نیاز دارد. بستر یا نوع ماده ایی که چاپ روی آن انجام میشود نیز در تعیین وضوح مورد نیاز نقش دارد. تفاوت بین 100 نقطه در اینچ و 1000 نقطه در اینچ در کاغذ عکس بسیار بیشتر از فرش مشهود است.

سرعت چاپ

گام بعدی این است که تعیین کنید هدهای چاپی مختلفی که در نظر دارید با چه سرعتی می توانند تصاویری با آن وضوح تولید کنند و تصمیم بگیرید که آیا این برای برنامه شما قابل قبول است یا خیر. برای دانستن این موضوع دو راه وجود دارد : اول اینکه میتوانید از مشخصات ارائه شده توسط سازنده متوجه شوید و دوم : با مقایسه فرکانس یا تعداد قطرات در ثانیه که یک هد چاپ می تواند تولید کند سرعت هد مشخص میشود.

برای هدهای چاپ جوهر افشان، این مقدار معمولاً به ترتیب کیلوهرتز یا هزاران قطره در ثانیه است. با ضرب کردن تعداد قطرات مورد نیاز در هر اینچ (رزولوشن) در تعداد قطراتی که هد می تواند در هر ثانیه شلیک کند (فرکانس)، می توانید حداکثر سرعتی را که می توانید بستر را به زیر هد چاپ منتقل کنید محاسبه کنید. این امر هدهای چاپی را که می‌توانید استفاده کنید محدود می‌کند به هدهایی که دارای وضوح و فرکانس بالاتر هستند، در غیر این صورت باید سرعت حرکت زیرلایه را کاهش دهید.

 

ویژگی های هد پلاتر

 

دانستنی های مفید در مورد هد چاپ پلاتر

مهمترین عامل خرابی هد پلاتر :

عدم استفاده بزرگترین عامل خرابی زودهنگام و فرسوده شدن هد چاپ است. چاپگرهای بیکار معمولاً منجر به مشکلات هد چاپ می شوند. این می تواند یک پیامد ناخواسته خاموش کردن دستگاه در دوره های کم یا عدم استفاده باشد. هر هد چاپ هزاران نازل میکروسکوپی دارد که اگر مایع جریان نداشته باشد به راحتی با  خشک شدن جوهر ، مسدود می شود. راه حل ساده برای این مشکل : روشن کردن متناوب و مداوم دستگاه خود به طوری که تعمیر و نگهداری چرخه خودکار انجام شود. و راه حل دوم  بررسی و کالیبراسیون داخلی هد چاپی به صورت دوره ایی و مرتب.

اگر هد چاپ خشک شد چه کنیم :

هنگامی که هد چاپ خشک می شود، رگه هایی روی چاپ نشان داده می شود. در موارد شدید دیگر جوهر از کارتریج خارج نمی شود. اگر در کارتریج چاپگر ،هد چاپ یکبار مصرف  قرار گیرد، می توانید در مواقع اضطراری به سادگی یک کارتریج یکبار مصرف جدید خریداری کنید. یا اینکه می توانید کارتریج را در یک کاسه صاف با آب قرار دهید، به طوری که فقط هد چاپ پوشانده شود و جوهر خشک شده نرم شود.برای هدهای چاپ دائمی که در دستگاه تعبیه شده اند، بستگی به دستگاه دارد. اگر هدهای چاپ قابل تعویض هستند، مانند IP Canon Pixma، می توانید هد چاپ را خارج کرده و درست مانند کارتریج جوهر عوض کنید. یا بگذارید خیس بخورد.

تمیز کردن هد چاپ :

در حین تمیز کردن هد چاپ که از دستگاه یا از طریق درایور چاپگر شروع می شود، چاپگر مقدار مشخصی جوهر را از طریق هد چاپ فشار می دهد. حلال های موجود در جوهر باید احتقان را از بین ببرند و جوهر قدیمی و خشک شده را از هد چاپ خارج کنند.

 

 

سوالات متداول

متفاوت است و به عواملی چون دمای محیط، رطوبت و تعداد دفعات استفاده ، بستگی دارد. ولی معمولا 3 تا 4 هفته اگر بدون استفاده باشد ، خشک خواهد شد.

بسیاری از چاپگرهای مدرن که از هدهای قابل تغییر استفاده می کنند، نشان می دهند که چه زمانی یک هد چاپ جدید ضروری است. معولا در این هنگام ، رگه‌ها در حین چاپ ایجاد می‌شوند که با تمیز کردن هد چاپ ، نیز برطرف نمیشوند.

پاسخ این سوال بستگی به نوع دستگاه دارد. برای چاپگرهای Epson و Canon، هد چاپ زیر کارتریج‌های جوهر قرار دارد. میتوانید اطلاعات بیشتر را در دفترچه راهنمای دستگاه خود بیابید.

بهترین کار این است که یک کاسه به ارتفاع 3 میلی متر را با آب مقطر پر کنید و در صورت لزوم اجازه دهید هد چاپگر چند ساعت در آن خیس شود. سایر مواد ذکر شده بهینه نیستند. الکل ایزوپروپانول  و یا  یک پاک کننده مخصوص هد چاپگر  نیز  ممکن است موثر باشد.

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonمشاوره فوری