آیا تا به حال به این فکر کردهاید که بنرهای بزرگ و بیلبوردها چگونه چاپ میشوند؟ پلاتر نوعی دستگاه چاپ است که قادر به پرینت تصاویر در مقیاس بزرگ است. پلاترها میتوانند با مواد مختلف استفاده شوند. برخی از کاربردهای این دستگاه عبارتند از: چاپ نقشههای معماری، نقشهها، تابلوهای بزرگ یا تبلیغات POP در مغازهها و سوپرمارکتها، چاپهای گالری هنری یا عکسهای بزرگ و …
در این مقاله به معرفی ویژگی ها و کاربردهای پلاتر می پردازیم. با انواع پلاترها آشنا می شویم و در آخر معایب این دستگاه را مطرح می کنیم. پس از خواندن این مقاله، با دانستن ویژگی های هر پلاتر و آشنایی با مدل های مختلف می توانید پلاتر مورد نیاز خود را به درستی انتخاب کنید.
کاربردهای پلاتر
به دلیل توانایی پلاترها در چاپ عکس با مقیاس بالا و مواد متنوع قابل استفاده در آن ها، پلاترها کاربردهای بسیار زیادی دارند. این دستگاه ها می توانند فرآیند چاپ را بر روی مواد مختلفی انجام دهند مانند: وینیل (نوعی ماده از جنس پی وی سی که برای تبلیغات در فضاهای خارجی و یا داخلی استفاده می شود.)، بوم، پارچه، کارت، کاغذ، فیلم، کاغذ چسب، کاغذ پوشش داده شده، کاغذ بیلبورد و موادی که میتوانند به صورت ورق یا رول دربیایند.
عرض متداول مواد ورودی پلاتر معمولا ۲۴ اینچ، ۳۶، ۴۲ و ۶۰ اینچ است. جوهرها نیز متغیر هستند و در انواع مختلفی عرضه میشوند:
- جوهرهای مبتنی بر رنگ
- جوهرهای مبتنی بر رنگدانه
- جوهرهای UV مبتنی بر رنگ یا رنگدانه (برای چاپ در فضای باز، برای جلوگیری از محو شدن)
برخی از کاربردهای پلاترها به شرح زیر است:
- پلاترها میتوانند روی کاغذهای بسیار بزرگ کار کنند و در عین حال نتیجه کار وضوح و کیفیت بالایی داشته باشد.
- پلاترها میتوانند روی طیف گستردهای از مواد مسطح از جمله تخته سهلا، آلومینیوم، ورق فولادی، مقوا و پلاستیک چاپ کنند.
- پلاترها اجازه میدهند که همان الگوی داده شده هزاران بار بدون هیچگونه تخریب یا کاهش کیفیت تصویر ترسیم شود.
- از پلاترها اغلب برای برنامههای CAE (مهندسی به کمک کامپیوتر) مانند CAD (طراحی به کمک کامپیوتر) و CAM (تولید به کمک کامپیوتر) استفاده می شوند.
- پلاترها میتوانند همه الگوها و قالبها را روی دیسک ذخیره کنند و دردسر بارگیری مکرر الگوها یا قالبها را از بین ببرند.
ویژگی های پلاتر
پلاترها ویژگیهایی دارند که در انتخاب و کاربری آنها بسیار تاثیرگذار هستند. برای خرید پلاتر باید به این مشخصات توجه کنید تا بتوانید بهترین گزینه را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید.
پلاتر نیز مانند سایر دستگاه های چاپ دیجیتال دارای هد هایی هست که به وسیله آن رنگ ها انتقال پیدا می کند و رنگ از مخازن مخصوص به وسیله هدها برروی کاغذ انتقال پیدا می کند. برای مشاهده ی انواع هدهای پلاتر و قیمت های آن ها می توانید به صفحه ی هد پلاتر در سایت ما مراجعه نمایید.
پلاترها مدلهای متنوعی دارند و برای کاربریهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. شما باید با توجه به کاربری خود، از دستگاهی استفاده کنید که حداقل آپشنها را داشته باشد و وظایف پایه خود را به خوبی انجام دهد.
ویژگی های یک پلاتر عبارتند از:
رزولوشن چاپ | این معیار یکی از مهمترین معیارهایی است که باید هنگام انتخاب پلاتر در نظر بگیرید. این رزولوشن با واحد نقطه بر اینچ بیان میشود. |
---|---|
سرعت چاپ | هر پلاتر در یک بازه زمانی معین، مقدار مشخصی را میتواند چاپ کند. این معیار با واحد متر مربع بر ساعت سنجیده میشود. توجه کنید که سرعت چاپ سیاه و سفید با سرعت چاپ رنگی متفاوت است. |
تکنولوژی چاپ | انواع پلاتر با تکنولوژیهای مختلفی چاپ میکنند. |
حداکثر عرض برش | عرض برش با توجه به نوع پلاتر و نیز نوع موادی که چاپ یا برش روی آنها انجام میشود، مشخص میشود. |
نوع مواد ورودی | پلاترها قابلیت چاپ و برش روی مواد مختلفی را دارند. با توجه به نوع کاربری باید پلاتری انتخاب کنید تا بتواند مواد مورد نظر شما را برش دهد یا روی آن چاپ انجام دهد. |
اچ پی، بزرگترین تولیدکننده ی پلاتر
شرکت های بزرگی از جمله Hewlett Packard (HP) ، کانن و Roland پلاتر تولید می کنند. در این میان اچ پی بزرگترین شرکت سازنده است و بزرگترین بازار را در اتحادیه اروپا و سراسر دنیا دارد.
در سال 1968 اچ پی اولین پلاتر خود با نام 9125A که یک پلاتر تخت بود را معرفی کرد.
تفاوت پرینتر و پلاتر
پلاتر دستگاهی است که شباهت زیادی به پرینتر دارد و برای چاپ کارهای گرافیکی برداری استفاده میشود. پلاترها به جای تونر، از یک خودکار، قلم، نشانگر یا ابزار نوشتاری دیگر برای کشیدن خطوط متعدد و پیوسته روی کاغذ استفاده میکنند. اما پرینترها یک سری نقطه را روی کاغذ چاپ میکنند.
انواع پلاتر
به طور کلی، پلاترها با اصول چاپگرهای جوهرافشان کار میکنند، اما از آنجایی که دقت آنها بسیار ضروری است، پلاترها دارای تنظیمات اضافی هستند. پلاترها انواع مختلفی دارند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
پلاتر درام (Drum Plotter)
این پلاتر دارای یک درام چرخان و یک یا چند قلم ثابت با رنگهای مختلف است. در حین کار، کاغذ روی درام قرار میگیرد و درام استوانهای مطابق با سیگنالی که از کامپیوتر میرسد میچرخد. بنابراین، هنگامی که درام میچرخد، قلمها نیز مطابق با سیگنال ورودی به چپ و راست حرکت میکنند و تصاویر ترسیم میشوند. درام پلاتر برای پوسترهای بسیار بزرگ، نقشهها، طراحی و غیره استفاده میشود، همچنین برای چاپهای گرافیکی مانند بیلبورد و طرح نقشه استفاده می شود. مهمترین مزیت این پلاتر است که طول نامحدودی از تصاویر را میتوان چاپ کرد اما عرض آن به عرض درام محدود میشود.
درام پلاترها گرانتر از پلاترهای دیگر هستند زیرا هم درام و هم قلم را به عنوان قسمت متحرک خود دارند.
پلاتر تخت (Flatbed Plotter)
پلاتر تخت دارای صفحه ی معمولا مستطیل شکل است که کاغذ در آن قرار میگیرد. در این پلاتر اندازه ی گرافیک به اندازه ی سطح پلاتر تخت محدود است. در این نوع پلاتر قلمها قسمت متحرک هستند. در حین کار، قلمها به سمت چپ حرکت میکنند و با توجه به سیگنال ورودی داده شده، بالا و پایین مینویسند و تصاویر را ترسیم میکنند.
پلاتر تخت برای چاپ طرحهای مکانیکی مانند طراحی ماشینها، کشتیها و ساختمانها استفاده میشوند. پلاترهای تخت به دلیل حرکت قلمها در تمام جهات بسیار کند عمل میکنند.
پلاتر جوهر افشان (Inkjet Plotter)
پلاترهای جوهرافشان دارای سیستم نازلی هستند که از طریق آن دانههای جوهر را مستقیما روی سطح کاغذ فشار میدهد و تصاویر را میسازد. آژانسهای تبلیغاتی برای چاپ بنر، پوستر و مانند اینها از پلاترهای جوهرافشان استفاده میکنند.
پلاتر قلمی(Pen Plotter)
با حرکت دادن قلم یا ابزار دیگر بر روی سطح یک تکه کاغذ چاپ میکنند. این به آن معنی است که پلاترها به جای گرافیکهای شطرنجی مانند سایر چاپگرها، دستگاههای گرافیک برداری هستند. پلاترهای قلمی میتوانند خطوط پیچیدهای از جمله متن را ترسیم کنند، اما به دلیل حرکت مکانیکی قلمها این کار را به آرامی انجام میدهند. آنها اغلب قادر به ایجاد یک ناحیه رنگی جامد نیستند، اما میتوانند با ترسیم تعدادی خطوط نزدیک و منظم، یک منطقه را رسم کنند.
زمانی که حافظه کامپیوتر بسیار گران بود و قدرت پردازنده بسیار محدود بود و سایر انواع چاپگرها دارای قابلیت خروجی گرافیکی محدودی بودند، پلاترها سریعترین راه را برای تولید کارآمد نقشههای بسیار بزرگ یا آثار هنری مبتنی بر بردار رنگی با وضوح بالا ارائه میکردند. پلاترهای قلمی اساسا منسوخ شدهاند و با چاپگرهای جوهرافشان عریض و چاپگرهای تونری جایگزین شدهاند.
پلاتر الکترواستاتیک (Electrostatic Plotter)
پلاتر برشدهنده (Cutting Plotter)
پلاترهای برشدهنده (کاتر پلاتر) از چاقوها برای برش دادن موادی مانند کاغذ، فیلم مایلار یا فیلم وینیل که روی سطح صاف پلاتر قرار دارد، استفاده می کنند. پلاتر برشدهنده به کامپیوتری متصل است که مجهز به نرم افزارهای کامپیوتری طراحی برش یا ترسیم است. وظیفه این برنامهها ارسال ابعاد یا طرحهای لازم به چاقوی برش است.
در سالهای اخیر استفاده از کاتر پلاترها در بین علاقهمندان خانگی به صنایع دستی کاغذی مانند کارتسازی و اسکرپبوکینگ رایج شده است. چنین ابزارهایی به شما اجازه میدهند تا شکلهای مختلف دلخواه را با دقت و به طور مکرر برش دهید. از این نوع پلاتر برای تولید استیکر نیز استفاده می شود.
معایب پلاترها: این دستگاهها نسبت به پرینترها گرانتر هستند و معمولا فضای بیشتری را اشغال میکنند.